Het kan iedereen overkomen

Er zijn veel oorzaken waardoor - opeens of geleidelijk - financiële problemen kunnen ontstaan. Iedereen kan er vroeg of laat mee te maken krijgen. Financiële nood heeft grote invloed op je leven en je werk. En ook al vind je het misschien moeilijk om hulp te vragen, bedenk dan hoe prettig het is als het je lukt om uit de problemen te komen. 

Het Sociaal Fonds kan in veel gevallen helpen om in een financieel ingewikkelde situatie overzicht te krijgen, en om schulden af te lossen waardoor je wellicht af bent van allerlei schuldeisers. Dat geeft rust. Dus: als je financiële problemen ervaart, aarzel dan niet om contact op te nemen met het fonds.  Op de contactpagina van deze website vind je alle benodigde contactgegevens.

Het fonds is er om medewerkers van JenV met financiële problemen te helpen. Het fonds is er voor alle medewerkers van JenV, dus niet alleen van het bestuursdepartement in Den Haag, maar ook van (vrijwel) alle andere onderdelen en diensten die onder het ministerie vallen, in het hele land.
Ook gepensioneerden en naaste familieleden van overleden medewerkers kunnen een beroep op het fonds doen.

De hulp is meestal een renteloze lening. Voorwaarde is dat er sprake is van financiële nood. Leningen voor zaken die niet tot de eerste levensbehoeften horen, worden bijna nooit verstrekt. In uitzonderlijke gevallen kan een schenking worden toegekend. Het aanvragen van een lening of schenking geeft geen garantie op de verstrekking ervan.

Het fonds is geen onderdeel van het ministerie, en je kunt vrijblijvend en vertrouwelijk contact opnemen met de secretaris. Als je daadwerkelijk een aanvraag voor een lening of schenking wilt gaan doen, wordt eerst besproken welke informatie met wie wordt gedeeld. Bij een aanvraag moet een aanvraagformulier worden ingevuld, maar daarbij krijg je hulp van het Financieel Loket (zie aldaar).

Je hoeft geen donateur te zijn om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die het fonds biedt.

Als de problemen groter zijn dan alleen financieel, kun je wellicht hulp zoeken bij het bedrijfsmaatschappelijk werk of bij de bedrijfsarts.